CETIR Ascires

CETIR inverteix 5 milions d’euros per avançar en el diagnòstic de precisió

Adquisició d’una PET/RM, la primera d’aquestes característiques a Espanya i Catalunya

  • Es tracta d’una PET/RM que suposa una revolució per al diagnòstic precoç ja que detecta lesions de mida petita o en òrgans en moviment.
  • Tècnica especialment indicada per al diagnòstic pediàtric, ja que la radiació respecte a altres proves es redueix fins a un 50%.
  • Tecnologia d’última generació que inclou també Medicina Nuclear i Radiodiagnòstic.

CETIR- ERESA ha adquirit una PET/RM d’última generació, en què ha invertit 5 milions d’euros i amb el qual farà un pas més en el diagnòstic de precisió. Aquesta tecnologia serà clau en la detecció i tractament del càncer, patologies neurodegeneratives com l’Alzheimer, trastorns com la depressió i l’esquizofrènia o patologies cardíaques.

En concret, l’equip adquirit és un Signa PET/MR fabricat per General Electric Heathcare que combina l’útima tecnologia en tomografia d’emissió de positrons (PET) de detector digital amb “temps de vol” (el que proporciona una major definició de la imatge i permet disminuir la dosi de radiofàrmacs necessària per a la prova i per tant la radiació rebuda pels pacients), i la ressonància magnètica de 3T (MR). CETIR serà la primera organització sanitària a Espanya en comptar amb aquest avançat model.

L’eficàcia diagnòstica de la PET i la Ressonància Magnètica unides en una única prova.

Disponible per primera vegada a Catalunya, aquesta eina està especialment indicada per a aquells pacients als quals cal realitzar-los una PET i una ressonància magnètica (RM) per a un diagnòstic precís de la seva patologia. La PET és una tècnica d’imatges que ofereix informació funcional o metabòlica de l’organisme. En ocasions aquesta tècnica havia de completar-se amb altres que donen informació morfològica de la zona d’estudi com la RM o la TC. La PET/RM adquirida per CETIR uneix les dues tècniques en una única prova, aportant informació difícil d’ obtenir anteriorment.

Aquest equip està especialment indicat per descobrir patologies que afecten al cervell, tumors al cap i el coll, el càncer de mama, lesions hepàtiques, tumors ginecològics, càncer de pròstata i tumors de parts toves. La imatge morfometabòlica que ofereix la PET/RM és també molt valorada en neurologia i cardiologia per obtenir diagnòstics de precisió.

A més d’aquest fonamental valor, aquesta nova tècnica aporta una sèrie d’avantatges clíniques no menys importants:

En primer lloc redueix la radiació a la qual s’exposa al pacient en altres tècniques fins a un 50%. A més, el diagnòstic és més precis i segur ja que és l’única tècnica multimodal que permet l’adquisició d’imatges de forma simultània, de manera que es millora la detecció de lesions de mida petita, i aquelles presents en òrgans en movimient com l’intestí. Finalment, en fer-se una única prova també millora la comoditat per al pacient i s’agilitzen els temps per obtenir un resultat diagnòstic per la qual cosa es poden implementar abans els tractaments.

La població pediàtrica, la més beneficiada d’aquesta innovació

Un dels camps més beneficiats per la tecnologia que aporta aquesta PET/RM és, sense dubta, el de l’atenció pediàtrica. En primer lloc, per la menor radiació als nens, un aspecte molt important ja que s’eliminen els possibles efectes secundaris que pogués tenir la radiació en aquestes edats a llarg termini. A més, es realitza una avaluació integral i personalitzada amb un diagnòstic més precís d’una forma mès còmoda i àgil per al pacient.

Avanços en la investigació

La incorporació de la Signa PET/MR suposarà també un impuls a l’activitat investigadora de CETIR – ERESA. La informació proporcionada per aquesta permetrà ampliar línies d’ investigació ja iniciades en patologies com el càncer de mama, el càncer de pròstata, el càncer infantil o l’ Alzheimer.

CETIR-ERESA espera que es beneficiïn d’aquesta tècnica tots els pacients i facultatius que ho requereixin, ja que facilitarà l’accesibilitat de tots ells a aquesta tecnologia.